Η Ρωσία ετοιμάζεται για νέα τουρκική επιθετικότητα: Αμπχαζία – Κριμαία πιθανοί στόχοι του Ερντογάν

Η Τουρκία, η οποία έκανε μια ανεπιθύμητη προσπάθεια να εδραιώσει την επιρροή της στον Καύκασο, προκαλεί άλλες συγκρούσεις στα σύνορα της Ρωσίας. Είναι πιθανό η Αμπχαζία να αποτελεί το επόμενο σημείο εντάσεων μετά το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομολόγου του στην Αμπχαζία, Ασλάν Μπζάνια, μαρτυρεί την ετοιμότητα της Μόσχας να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η προηγούμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα κατά την παρέλαση της Ημέρας Νίκης στις 24 Ιουνίου. Μέχρι πρόσφατα, οι δύο ηγέτες δεν έχουν πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις.
Στη συνάντηση στο Σότσι, ο Πούτιν εξέφρασε την ιδέα να συζητήσει την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Αμπχαζίας. Από την πλευρά του, ο Μπζάνια σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά, που είχε μία τέτοια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία παρέχει το 70% του συνολικού οικονομικού κύκλου εργασιών της δημοκρατίας της Αμπχαζίας σε τομείς οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι τηλεπικοινωνίες. Επιπλέον, Ρώσοι γιατροί βοηθούν την Αμπχαζία στην καταπολέμηση της επιδημίας κορονοϊού.
Από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας, μετά τη σύγκρουση Γεωργίας-Αμπχαζίας το 2008, η Ρωσία υπήρξε βασικός δωρητής της δημοκρατίας. Το 2020, ο κρατικός προϋπολογισμός της δημοκρατίας ανήλθε σε 10,3 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ ο όγκος της οικονομικής βοήθειας που παρέχει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αμπχαζία φτάνει τα 4,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Ο Βλαντιμίρ Εβσέεφ, επικεφαλής του Τμήματος Καυκάσου του Ινστιτούτου της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών είναι ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Αμπχαζίας ήταν απαραίτητη για την εξεύρεση λύσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Αμπχαζίας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ρωσία και η Αμπχαζία πρέπει να ενταχθούν στην προσπάθειά τους να μην αφήσουν την Τουρκία να αποκτήσει θέση στην περιοχή.
Η Τουρκία αυξάνει ενεργά την επιρροή της σε τομείς συμφερόντων της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αμπχαζίας συζήτησαν το ζήτημα της αλλαγής της νομοθεσίας της Αμπχαζίας. Πιστεύεται ότι οι Ρώσοι πολίτες θα μπορούν να αγοράσουν ακίνητα στην Αμπχαζία κάποια στιγμή στο μέλλον.
Ο ιστότοπος Allies.CSTO, η επίσημη έκδοση του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια, δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με τις αυξημένες όρεξεις της Τουρκίας στις περιοχές των συμφερόντων της Ρωσίας.
Ο πολιτικός επιστήμονας Αντρέι Αρέσεφ σημείωσε “μια απότομη άνοδος της δραστηριότητας της Τουρκίας στον Καύκασο”, όχι μόνο σε οικονομικές, αλλά και σε στρατιωτικές-πολιτικές μορφές. Όλα αυτά ωθούν τη Μόσχα να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με την Αμπχαζία και να τις οδηγήσει σε νέο επίπεδο.
Ο Γεβσέεφ πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει περιφερειακές συγκρούσεις για να επεκτείνει την επιρροή της προκειμένου να αναπτύξει τις στρατιωτικές της βάσεις παντού. Για να αποκτήσει τον έλεγχο, η Άγκυρα μπορεί να ωθήσει τη Γεωργία σε μια άλλη επίθεση εναντίον της Αμπχαζίας.
Ταυτόχρονα, ο πολιτικός επιστήμονας Νιγιαζί Νιγιάζοφ δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη και πιστεύει ότι είναι πιο ακριβό για την Άγκυρα να μπει στην Αμπχαζία από την άποψη του διεθνούς δικαίου, επειδή η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ξένη οικονομική δραστηριότητα και η Ρωσία είναι υπεύθυνη για σχεδόν τα πάντα, κατέληξε ο ειδικός.
Επιπλέον, οι συγγραφείς του Daily War υποδηλώνουν ότι μετά το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν την Κριμαία από τη Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμετάσχει στο πρότζεκτ “Πλατφόρμα της Κριμαίας” που στοχεύει στην επιστροφή της χερσονήσου στην Ουκρανία. 
“Εναπόκειται στους Αμερικανούς να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς εδώ, αλλά δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τίποτα χωρίς τους Τούρκους”, γράφουν.
Οι ειδικοί αναφέρονται στους ακόλουθους λόγους ανησυχίας:
– Στην Ουκρανία, ο αριθμός των δημόσιων οργανισμών που εργάζονται για την Κριμαία, που εκπροσωπούνται στο φόρουμ του ΟΑΣΕ, αυξήθηκε απότομα – από 3 σε 15!
– Η “Διεθνής Συμμαχία για τη Θρησκευτική Ελευθερία” που δημιουργήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της Hizb ut-Tahrir al-Islami και των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Το πρώτο από τα δύο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως τρομοκρατική ομάδα, ενώ το άλλο είναι εξτρεμιστικό όσο αφορά τη Ρωσία. Ωστόσο, αυτές οι δύο οργανώσεις, των οποίων οι δραστηριότητες απαγορεύονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, λειτουργούν ελεύθερα στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, μέχρι το 2014, είχαν ένα ευρύ δίκτυο στην Κριμαία.
Το έργο των ΗΠΑ για τη στήριξη της Hizb ut-Tahrir al-Islami βρήκε υποστήριξη από την τουρκική αντιπροσωπεία στο φόρουμ του ΟΑΣΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία, επειδή οι υποστηρικτές αυτής της διεθνούς τρομοκρατικής ομάδας είναι μεταξύ των Τάταρων της Κριμαίας, και οι μαχητές της θα ήταν έτοιμοι να κάνουν πολλά για να δουν την Κριμαία ως μέρος της Τουρκίας, αν όχι του “παγκόσμιου χαλιφάτου”, γράφει η ρωσική εφημεριδα Pravda./capital

Σχετικά